Baştan anlaşalım: içinde tahin varsa piyaz, yoksa fasulye salatası… Neden? Çünkü biz Antalyalılar hassasız o konuda. Antalya öyle bir yer ki orada yaşadıysanız, hele de içinde büyüdüyseniz ayrı bir seviyorsunuz. İçindeyken pek fark etmiyorsunuz belki ama uzaklaşınca “yaa bu da vardı değil mi yaa ne güzeldi, niye burda yok ki?” demeye başlıyorsunuz. Bu arada dikkatinizi çekerim, Antalyalı tek cümlede beş “yaa” kullanabilir. Neyse, konumuz piyazdı değil mi, Antalya değil…
Şimdi şiş köfteyle piyaz belki Antalya’nın resmi yemeği. Keçi sütünden yapılmış yanıksı dondurmayla kapışır, o derece. Lobi’de görünce canım istedi, hem de yazıp fotoğraflarsam buraya koyarım dedim.
Yapması kolay zaten, fasulyeyi mümkünse bir önceki akşamdan ıslatıp sonra haşlıyorsunuz. Haşlama suyunu atmayın çünkü sosta bunu kullanmak su kullanmaktan daha lezzetli oluyor. Sirke, tahin, zeytinyağı, sarımsak ve haşlama suyundan alıp kepsini karıştırıp tuz ekliyorsunuz. Ama bu piyazın sosunun en büyük sırrı haşlanmış fasulyeden bir iki kaşık ezip sosa karıştırmak. Sos böylece kıvam alıyor.
Sonrası malum: domatesi doğrayın, soğanı piyazlık doğrayın, yumurta haşlayıp dilimleyin, maydanozu doğrayın ve hepsini sosla karıştırdığınız fasulyenin üstüne yerleştirin. Bir de bunu sıcak tırnak pideyle servis yaparsanız şukela olur. Yanına da közlenmiş soğan ve biber mümkünse…
Yanına keçi etinden şiş köfte gider tabii ki ama nereden bulacağız keçi etini… O yüzden en azından idare edecek şekilde kuzu etinden köfte yapıp yemeden önce üstüne kimyon ve maydanoz döküyoruz. Köfteyi ister soğanlı, ister soğansız yapın, ama n’olur içina tuz karabiberden başka baharat karıştırmayın. Sonuçta üstüne kimyon dökülecek…
Tembellere özel not
Piyaz gayet konserve fasulyeyle de oluyor. Haşlama suyu yerine sadece su koyun ve ezdiğiniz fasulye miktarını biraz arttırın. Böyle yaparsanız piyaz 15 dakikada hazır olacak!
No Replies to "Antalya Usulü Piyaz"