Noel/Yeniyıl İçin Zencefilli Narenciyeli Keçi Peynirli Cheesecake

Fransa’da pazarların orijinal ve yerel yiyecekler bulma konusunda ne kadar iddialı olduğundan daha önce bahsetmiştim. İşte yine bizim pazarda kendi ürettiği keçi peynirlerini minicik tezgahında satan bir hanım var. En son kasımda bu hanımın yumuşakça taze keçi peynirlerinden yerken aklıma bu peynirle cheesecake yapmak geldi. E diyetteyiz, öyleyse yılbaşına yaparız dedim.

Annemin Eti Burçak’lı cheesecakei her türlü güzel gerçi ama keçi peyniri taze ya, pişmeyecek bir tarif olsun diye düşündüm. O sırada Cafe Fernando’da Cenk’in mandalinalı tarifini görünce ışıklar yandı, çünkü zaten bu ara -yine- narenciyeye takılmış durumdayım. Tarifi İpek’in de onayladığını görünce karar hemencecik kesinleşti!

Yalnız şöyle bir sıkıntı vardı, keçi sütü ve dolayısıyla taze peynir yılbaşı haftasına kalmıyormuş. Biz de zaten misafirimiz var yediğimize dikkat etmeyiz diyerek ayın 21’ine sipariş verdik. Bu arada hanıma cheesecake için dedim, o da bu peynirden yaparsanız parçacıklı kalır, şunu deneyin diye bir süzme peynir, faisselle, önerdi. Faisselle süzme yoğurt kıvamında çiğ süt ile yağılan bir taze peynir. Adını içinde süzüldüğü süzgeç tipi kaptan alıyor. Dana, keçi hatta koyun sütüyle yapılabiliyor.

Ayın 21’i geldiğinde ise ben koltukta yayılıp dizi izleyerek uzun uzun ne unuttuğumu düşünüyordum! Pazar öğlen kapanıyor, benim aklım başıma saat 1’de geldi! Sağanak yağışa aldırmadan montsuz falan koşturup, arabayı yasak yere park edip ürünlerini arabasına yüklemiş gitmekte olan peynircinin yolunu kestim, neyse ki çok söylenmeden paketimi çıkartıp verdi. Bir iki tane daha peynir alayım bari kendimi affettireyim dedim ama her şeyleri bitirmiş!

Kavram bütünlüğü ve detaylar

Şimdi ana kavramlar belli: keçi peynirli cheesecake, narenciye. Bunun üstüne yılbaşı havası olsun diye Cafe Fernando’nun tarifine biraz da zencefil eklemeye karar verdim. Hem bisküvisine toz zencefil ekledim hem de kremasına taze zencefil rendeledim. Bir de üstünü süslemek için egzotik meyveler yakışır diye düşündüm. Bilmiyorum kavram bütünlüğü sağlandı mı ama lezzet bütünlüğü bence tamamlandı!

Vanilya konusunda şanslı olduğum için kremanın içine narenciye kabuklarının yanında bir vanilyanın içini çıkarıp koydum, kabuğunu da demlenirken içinde bırakıp sonra attım.

Yine Cafe Fernando’dan farklı olarak mısır nişastasına ek olarak iki yaprak da jelatin ekledim. Çünkü peyniri iyice süzmeye üşendiğim için olması gerekenden daha sıvı bir krema oldu. Yalnız ikinci yapışımda iki yaprak fazla geldi, yani sıvılık oranına göre bakıp ayarlamak lazım.

Son olarak Cenk iki tane mandalina kabuğu ile yarım su bardağı mandalina suyu kullanmış. Ben biraz daha karıştırdım ve daha yoğun narenciye aroması istediğim için iki mandalina kabuğına ek olarak yarım portakal kabuğu, yarım lime kabuğu ve yarım limon kabuğu ekledim. Yine yarım bardak mandalina suyu yerine ise bir bardağa yakın mandalina, limon ve portakal suyunu karıştırdım. Tarifte yazdığının aksine limon kullandığım halde şeker oranını arttırmadı çünkü zaten çok şekerli sevmiyorum.

Biz bu haliyle çok beğendik. Umarım siz de beğenirsiniz!

Not: Ben gramlı tarifleri seviyorum. Bardaklı seven orijinalinden geri uyarlasın artık!

Zencefilli Narenciyeli Cheesecake

Aktif süre: 60 dakika
Taban Pişme süresi: 30-40 dakika
Kaç kişilik: 8 büyük dilim

İçindekiler

  • 230 g un
  • 125 g soğuk ve küplere bölünmüş tereyağı
  • 1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
  • 70 g şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil (önce yarısını koyup tadın, ağız tadınıza göre ayarlayın)
  • Çok az tuz
  • ----
  • 850 g süzülmüş süzme keçi peyniri (veya labne, veya süzme yoğurt) (süzülmemiş hali 1 kg)
  • 180 g şeker
  • 1 vanilya çubuğu (veya 2 tatlı kaşığı vanilya özütü)
  • 4 yumurta
  • 200 g tam yağlı taze krema (creme fraiche, veya kutu krema)
  • 2/3 su bardağı mandalina, portakal ve limon suyu karışımı
  • 2 mandalina, 1/2 portakal, 1/2 limon, 1/2 misket limonu kabuğu (rendelerken beyaz yerleri almamaya dikkat)
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası (+ kıvama göre, muhallebiye yakınsa 1 sıvıysa 2 yaprak jelatin)
  • 2 cm kadar taze zencefil (Ağız tadınıza göre ayarlayın)
  • ---
  • Süslemek için meyve veya narenciye kabuğu

Yapılışı

  1. 23 cmlik kabı tereyağı ile yağlayın. Kelepçeli kalıp varsa tercih edin.
  2. Un, şeker, tuz ile zencefilin yarısını robotta karıştırın.
  3. Tereyağını ekleyin ve irili ufaklı kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu aşamada tadıp gerekirse zencefilin gerisini de ekleyin.
  4. Yumurtaları ekleyip tekrar çalıştırın, çok fazla yoğurmadan hafif toparlandığı zaman durdurun.
  5. Fırını 180 dereceye ısıtın.
  6. Hamuru yağladığınız kalıbın tabanına (ve isterseniz yanlarına da) yayıp, bir bardakla düzeltin. Buzlukta yarım saat dinlendirin. (Benim buzluğum hep dolu olduğu için ben buzdolabında dinlendirdim).
  7. Hamurun tabanına çatalla minik delikler açıp 30-40 dakika kadar hafif renklenene kadar pişirin. Pişerken takip edin, kabaran yerleri olursa tekrar çatalla delin.
  8. Hamurun tabanına çatalla minik delikler açıp 30-40 dakika kadar hafif renklenene kadar pişirin. Pişerken takip edin, kabaran yerleri olursa tekrar çatalla delin.
  9. Tabanı fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  10. ---
  11. Kremayı kaynatıp altını kapatın, içine narenciye kabuklarını, zencefil rendesini ve vanilyayı ekleyin. (Vanilyanın içini çıkartıp kremaya ekleyin, kabuğunu da soğuduktan sonra çıkartıp atmak üzere yine kremaya koyun). Üstünü kapatıp demlenmeyebırakın.
  12. Yumurta ve şekeri bain marie usulü beyazlaşıp kıvamı koyulaşana kadar, yaklaşık 20 dakika durmadan çırparak pişirin. (Benmari için küçük bir tencereye biraz su koyun, üstüne daha geniş bir kap yerleştirip bu kabın içinde pişirin. Suyun üstteki kaba değecek kadar yüksek olMAması gerekiyor.
  13. Yumurta kıvamlanınca demlenen kremanın içindeki vanilya çubuğunu çıkarın (yalamadan atacaksanız tarifi yapmayı bırakın) ve kremayı yumurta karışımına ekleyip çırpmaya devam edin.
  14. Birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra narenciye suyu, mısır nişastası ve gerekiyorsa jelatin ekleyip 5-10 dakika daha çırpın. Jelatini ekledikten sonra kaynayacak sıcaklığa çıkarmamaya özen gösterin.
  15. Karışımı peynir ile karıştırıp bir tencereye alın ve kısık ateşte çok dikkatli karıştırarak koyulaştırın. Çok çabuk dibi tutuyor, dikkat! (Cenk'in uyarısına rağmen benimki hafiften tuttu!) Muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alıp kalıba dökün ve gerekirse üstünü spatula ile düzeltin.
  16. Oda sıcaklığına geldiğinde hava alacak şekilde üstünü kapatın (alüminyum folyo veya bolca delinmiş streç film) ve en az 16 saat buzdolabında dinlendirin.
  17. Üstünü isteğinize göre taze meyvelerle veya narenciye kabuklarıyla süsleyip servis yapın.

No Replies to "Noel/Yeniyıl İçin Zencefilli Narenciyeli Keçi Peynirli Cheesecake"