Yurtdışında misafir ağırlamaktan şikayetçiyim. Misafirler bizdense rakı sofrası özlemiyle geliyorlar tabii ki. Alp de keyifle rakı içecek insan buldu mu zaten dünyalar onun oluyor. E haliyle meze yapıyoruz. Gelen bizden değilse otantik yemek istiyorlar haliyle, e onlara da meze yapıyoruz! Yani ha bire meze yapıyoruz. Meze yapmaktan sıkıldığımdan değil ama şuradaki paylaşımlarımdan gördüğünüz üzere ben yeni şeyler denemeye bayılıyorum. İki başımızayken özellikle de hafta içi daha hafif (ve daha hızlı) yediğimiz de düşünülürse yeni yemekler deneyecek fırsatımız olmuyor. E öyle olunca da yeni paylaşımlar biraz aksıyor.
Geçenlerde Türkiye’ye gitmek üzere olan bir misafirim vardı, e tabii bahanem hazır! Nasılsa orada yersiniz diye meze yapmadım!
Ben verrine ve fingerfoodlara bayılıyorum. Beni salsınlar yaratıcı bir kokteyl büfesinin önüne, yemek kötüyse bile sesim çıkmaz valla. Zaten iyiyse hiç sesim çıkmaz, insanlar networkinge devam ededursun, benim ağzım dolu… Fırsat bu fırsat diye birkaç tane fingerfood/verrine hazırladım. Bu arada – yemek yapsam daha kolay olur muhtemelen, bidik bidik tüm günümü aldılar inanın! Ama bence o minicik sonuç koca uğraşa değer.
Ana yemekte Risotto Milanese ile fırında oğlak tandır vardı. Risotto’nun tarifi başka bir güne kalsın, bugün konumuz minik yemekler.
Somonlu ve Pekanlı Kanepe
İlk olarak şu kanepeleri yaptım. Kızarmış ekmek üzerine yabani sarımsaklı taze krem peynir, somon füme, dereotu/limon kabuğu. En üste azıcık havyar da yakışır bunlara aslında ama ben bu sefer koymadım. Bu arada ben füme somonu çok sevmediğim için kendime sağdaki yine sarımsaklı peynirli, jambonlu ve limon kabukludan yaptım. Alp el koymaya kalktı ama kaptırmadım, iki tanecik zaten! O sever diye yapılmış bir sürü somonlu var, onları yesin! Neyse en arkada da yine kızarmış ekmek üzerine bu sefer bademli cevizli taze krem peynir üstüne pekan cevizi var. Bunları aslında somon yemeyen başkası çıkarsa diye yapmıştım ama galiba somonludan daha çok sevildi!
Şimdi bu taze krem peynir aslında gayet işlenmiş, basit bir peynir ama benim zayıf noktalarımdan biri. O yüzden bolca kullanıyorum böyle yemeklerde. Bu arada ikinci zayıf noktam da sarı burger peynirleri, en iyi cheddarı alıp koysam da aklımın bir köşesi o işlenmiş krema bozuntusu peynirliyi soruyor. Hep Arby’s’in yüzünden sanırım. Neyse…
Soğan Konfi ve Ördek Göğsü
İkinci olarak tatlılı bir şey yapmak istiyordum, goudalı incir konfi ile ördekli soğan konfi arasında kalıp taze incir bulamadığım için mecbur soğana döndüm. Ördekle (ve kuzuyla) tatlı şeyleri çok yakıştırıyorum. O yüzden zaten çok çekici bir tarifti benim için.
Yarım kilo kırmızı soğanı piyazlık doğruyorsunuz, 2 kaşık zeytinyağı ile orta ateşte sararana kadar pişiriyorsunuz. Sonra 1 kaşık esmer şeker ve 2 kaşık ahududu sirkesi (yoksa elma sirkesi de olur) ekleyip altını kısıp yarım saat her 5-10 dakikada bir karıştırarak karamelize edip, tuz ve karabiber ekleyip soğumaya bırakıyorsunuz. Füme ördek göğsü (biberliyse daha da güzel) ile servis yapıyorsunuz. Ördek göğsü yoksa ördek ciğeri ya da sıcak kuzu şişle de güzel olabilir.
Çiçek Açan Cheesecake
Her ne kadar gözüm armut muslu rokfor krem brülede kalmış olsa da biraz daha tatlı gibi tatlı olsun diye çiçekli cheesecake denemeye karar verdim. Alttaki peynirli kremanın ve üstteki musun (daha çok krema kıvamındaydı aslında) kıvamı çok güzeldi! Bu tarif başka şeylere de baz olmak üzere kaydedilmeli! 100 g ricotta, 80 g fromage blanc (veya yoğurt veya labne peyniri), 50g toz şekeri karıştırın. 1g agar agarı (veya jelatin) gül suyunda çözdürün ve ısıtın. Dikkat, kaynadığı anda sertleşiyor, kaynamadan hemen önce ve bekletmeden diğer karışıma ekleyip iyice karıştırın. Kırmızı gıda boyası ekleyebilirisiniz, ama ben hafif pembelik olsun diye birkaç damla çiğ pancar suyu ekledim. 80 g kremayı krem şanti olana kadar çırpın ve spatulayla pembe karışıma yedirin. Buzdolabında en az bir saat dinlendirin.
Üstündeki mus için ise 1 yumurta ile 30g şekeri çırpın, 2 tatlı kaşığı mısır nişastası ekleyin ve karıştırın. 100 g kaynar süte 1 çorba kaşığı menekşe şurubu ekleyin, yumurtalı karışımı da ekleyerek karıştırarak koyulaşana kadar düşük ısıda kaynatın. Renk vermek isterseniz bir damla krımızı ve bir damla mavi gıda boyası ekleyebilirsiniz. Veya mavi için kırmızı lahana suyu (soğumuş karışıma!) deneyebilirsiniz yalnız tadını değiştirmeyecek kadar az koymaya dikkat edin! Ben evde lahana var sanıyordum, olmadığını görünce mor krema hayallerim boşa çıktı. Neyse, üstünü kapatıp iyice soğuyana kadar bekletin. Oda sıcaklığında 60g tereyağı (ben 30 kullandım, ama isterseniz elinizi korkak alıştırmayın) ekleyip mousse kıvamı alana kadar mikserle çırpın. Krema torbasıyla önceki karışımın üzerine sıkın ve varsa (yoktu) çiçeklerle süsleyin!
Gül suyu ve menekşe şurubu yerine yaratıcılığınızı kullanıp başka şeyler de koyabilirsiniz, tabii ki! Çilek ve muz mesela?
Tarifler benim favori verrine kitabımdan: 100 recettes de verrines. Evde birçok aynı tarz kitap olmasına rağmen en güzel tarifler hep bundan çıkıyor!
No Replies to "Verrine ve Kanepe Günü"