Nisan sonunda havalar güzelleştikçe raventler de olgunlaşıyor. Bahçedekiler tam yemelik boyuta gelince ben de bu garip bitki sapı hakkında yazmak istedim.
Ravent kuzukulağıgillerden bir bitki (rheum rhabarbarum, İngilizce rhubarb, Fransızca rhubarbe). Aslında bir yakın akrabası olan ışkın ismi de kullanılıyor, ama aslında farklı bitkiler. Raventin sapları kırmızı, ışkınınkiler yeşil. Türkiye’de pek bilinmiyor ve yetiştirilmiyor ama Türkiye’deki mevsimsel koşullara uygun çok yıllık, kendi kendine yetişen bir bitki. Bahçeniz varsa bir yerlerden bulup bir köşeye dikin, pişman olmazsınız.
Şimdi ben bu eve taşınana kadar bu bitkiyi görmedim, hatta bitkinin adını bile duymamıştım. Bahçede büyüyen şu koca yaprakları görünce merak ettim, öyle öğrenmiş oldum.
Sonra araştırdım ne yaparız diye. Çok ekşi olduğu için genelde tart, reçel, kek gibi tatlılarda kullanılıyor ya, yine de coleslaw gibi değişik salatalarda ya da soslara kullanmak da mümkün. Genelde tart ve reçellerde çilekle birlikte kullanılıyor ama tek de kullanmak mümkün, tabii ki.
Yalnız dikkat, yaprakları yenmiyor. Benim gibi merak edip tadına bakmaya kalkmayın, pazarlarda falan yapraksız satılmasının bir nedeni var! Zehirli. Ayrıca tadı çok kötü!
Ravetli Çilekli Çabuk Tart
Bu arada Alp’le her sefer tart krema dolgulu mu olur dolgusuz mu olur diye tartışıyoruz. Ben ikisini de severim ama bazen canım özellikle bu hafif tartan istiyor. (İçine krema konulan turta ya da pay, ince kremasız olan tart! Tartışacak bir şey yok ki!)
İşte havaların inanılmaz güzel olduğu bu nisan sonunda kocaman raventleri boşa harcamayalım bir tart yapalım dedik. Bu tart tarifi aslında tarif denmeyecek kadar basit. Raventlerin dışındaki lifli kabuğu soyup, hazır tart hamuruna raventleri dizip üç-beş tane çilekle süsleyip, üstüne toz şeker serpip, 180 derece fırında pişiriyorum, hepsi bu!
Çilek koyuyorum çünkü soyulunca raventin o güzel kırmızısı kayboluyor. Bir de çilek pişerken sulanınca kırmızı kırmızı güzel oluyor.
Burada hazır tart hamuru satılıyor, Türkiye’de milföy hamuru kullanabilirsiniz. Veya zamanınız varsa kendiniz tart hamuru yapın tabii ama benim için bu tarif 5 dakikada Beşiktaş tarifi. Hafif ve çabuk! Hatta aynısını kışın elma, tarçın ve (bazen) serpiştirilmiş toz şekerle de yapıyorum. Yalnız raventle toz şeker (veya bal, akçaağaç şurubu…) mutlaka kullanıyorum çünkü sonuçta elma gibi tatlı değil. Hem de şekerle meyvelerin suyu birleşince (ravent meyve değil teknik olarak ya neyse) jölemsi bir doku oluyor, o da benim hoşuma gidiyor. Hatta şekeri eklerken çok sulu kalmayacağından emin olmak için çok azıcık (yemeğe tuz atar gibi) un serpebilirsiniz. Resimdeki beyazlıklar işte o serpiştirilmiş un.
Bu arada, tüm aromatik bitkiler bu mevsimde coşmuş durumda, bol bol kullanın!
No Replies to "Nisan Sonu Ravent Zamanı - Raventli Çilekli Çabuk Tart"