Sous vide aletini aldığımızdan beri aklımızda pulled pork denemek vardı. Didiklenmiş domuz yani. İlk kez Rotterdam’da Fenix Food Factory‘de mangalda pişmiş bir pulled pork denemiştim. Çeşitli yerlerden yemek ve bira alıp oturabileceğiniz hal gibi bir ortamı var fabrikanın. Hep sevmişimdir öyle yerleri. Samimi bir ortam, çeşit çeşit yemekler… Yaşadığım şehirde olsaydı hep giderdim diye düşünürüm hep. Cenevre’deki Halle de Rive çok uzaktan o ortamı andırsa da aldığımla oturacak bir yer olmadıktan sonra pek anlamı yok tabii… Neyse, işte Rotterdam’da o ortamda tadı damağımda kaldıktan sonra evde sous vide denemek istedim.
Aslında fırında da gayet güzel olur ama fırını 7 saat çalıştırmaktansa SV aletini 24 saat çalıştırmak bana daha ekolojik geliyor. Eve bir alet daha sokamam fırında yaparım diyenler için fırına uyarlanmış tarifi de vereceğim, merak etmeyin.
Pulled pork
Her zamanki gibi bizim organik marketin kasabına gidip “O değil de, sizde pork shoulder var mı?” diyerek başladık. Yokmuş tabii de buldu bize bir şeyler. Aldık geldik. Baharatlarımız zaten vardı, hemen giriştik. En zor kısmı? Beklemesi… 24 saat! Neyse ki kapalı pakette pişiyor da kokup insanı delirtmiyor. Yapması çok basit!
Fırında yapacaksanız eti baharatlayıp bir gece dinlendiriyorsunuz, ertesi gün 7 saat 150 derecede üstü kapalı şekilde pişiriyorsunuz. Çıkan et suyunu aynı baharatlarla barbekü sos haline getiriyorsunuz, hepsi bu! Bu arada aklınızda olsun üstünü kapatmazsanız muhtemelen çok kurur.
Sous vide için öncelikle sıcaklık yüksek ve süre uzun olacağı için gerçek sous vide torbası veya benim tercihim silikon torba kullanmak gerekiyor. Diğer zip lock tarzı poşetler bu sıcaklığa ve süreya dayanamıyor. 75 derece 24 saat. Ete yalnızca zeytinyağı, tuz, karabiber koyduk ama isterseniz barbekü sosu önceden hazırlayıp bir gün önceden marine edebilirsiniz. Piştikten sonra üstüne fırçayla sosu sürüp 190 derece fırında, son bir iki dakika ızgara açarak toplam 20-30 dakika kadar daha pişirdik.
Sıcaklık için not: 80 derecede paramparça olacak kadar dağılır, 68 derecede hafif sert kalır, 65 derecede biraz daha sert olur. Zevkinize göre bu dereceleri de deneyebilirsiniz. Ben dağılan, ama paramparça olmayan bir sonuç istediğim için 75 dereceyi tercih ettim.
Barbekü sos biraz zevkinize kalmış. Biz tatlı kırmızı biber (paprika), füme kırmızı biber (hafif acı), sarımsak tozu, tuz, karabiber, esmer şeker, elma sirkesi, azıcık ketçap (olmasa da olur ama biraz domates aroması istedik) ve zeytinyağı karıştırdık. Hepsini et poşetinden çıkan suya ekleyip suyu istediğimiz kıvama gelene kadar çektirdik. Sonra SV pişmiş etin üzerine fırçayla sürüp fırında yarım saatle konuyu bağladık. Sosun kalanını da yerken döktük, tabii ki!
Yanına? Ayrı bir yazıda daha detaylı anlatırım ama kış vakti Fransa’da her markette choucroute bulunuyor. Fermante, turşulaşmış bir lahana. Biz de normal koşullarda çok lahana tüketmediğimizden kışın sıkça almaya çalışıyoruz. Pulled porkun yanına da yakışacağını düşündük, e hiç fena olmadı. Patates veya sandviç yemek istemiyorsanız iyi bir yancı olabilir. Ya da çabucak bir coleslaw yapabilirsiniz. Ama aslen bu etin en iyi hali güzel bir sıcak sandviç!
Hazır mısınız?
No Replies to "Ev Yapımı Barbekü Soslu Pulled Pork"